Autor porównał miasto do statku. Jako główny maszt przedstawił właśnie wieżę. Piosenkę na temat „tysiąca białych krzyży” napisał także Marko Perković – założyciel najpopularniejszego w Chorwacji zespołu o nazwie Thompson. Piosenka nosi tytuł Bijeli križ. W jej tekście autor każe wszystkim podróżnikom, którym przyjdzie być w Vukovarze, zatrzymać się i zastanowić nad bohaterstwem żołnierzy tego miasta: Biały krzyż stanowi ostrzeżenie.
To jest nasza święta rzecz! Przypomnij sobie dni pełne chwały! Zrińskich i Fankopanów. Tych, którzy zginęli I życia swoje oddali! W młodości skoszone. Krew przelaną. Jak ciernie kłują. Na drodze do wolności. Widać wyraźnie, że tekst tej piosenki został napisany już po wojnie. Autor wspomina Vukovar, operację Burza oraz każe pamiętać o tych, którzy oddali swoje życie za ojczyznę. Przywołuje także Zrińskich i Frankopanów –chodzi tutaj o dwóch bohaterów narodowych: Petra Zrińskiego i Frana Krsto Frankopana, którzy wystąpili przeciwko monarchii Habsburgów i zostali straceni przez Austriaków w Wiener Neustadt 30 kwietnia 1671r31. Na zakończenie warto przytoczyć jeszcze jedną piosenkę Thompsona: Kletve Krajla Zvonimira (Klątwa Króla Zvonimira): Żydzi sprzedali nasze marzenia! Czyste złoto wyrzucili w błoto.
Przebudzić się było miło, może jednak zbyt późno. I zapłaciliśmy krwią niewinnych. Hej, pobita, umęczona ziemio. Ktoś inny teraz umrze za Ciebie! Żydzi sprzedali nasze marzenia! Czyste złoto wyrzucili w błoto. Inni ludzie staną teraz przed drzwiami sprawiedliwości. Ciężki krzyż przyszło nam nosić. Ktoś inny teraz umrze za Ciebie! Król Dmitri Zvonimir. Jego krzyk roznosi się po górach. W więzieniach są jego żołnierze. Zdrajcy, nie otrzymacie reszty! Zabiliście Króla Zvonimira. Zdradziliście naszych mistrzów.
Republice Chorwacji przywrócono 2074 km kwadratowe dotąd okupowanego terytorium24. Następna operacja Chorwatów – „Oluja” (po polsku „Burza”) – wybuchła 4 sierpnia 1995 r. Ta największa i najbardziej skomplikowana akcja wojska chorwackiego i chorwackiej policji zakończyła się w ciągu zaledwie 72 godzin. Chorwaci zajęli wówczas terotorium całej Republiki Serbskiej Krainy. W wyniku „Oluji” wyzwolone zostało 11 tys. km kwadratowych ziem chorwackich25.
Polska Islandia gledaj | Profile - bctrains
Vukovar ponadto, jako pierwsze miasto podczas wojen bałkańskich, padło ofiarą czystek etnicznych. Warto tu wspomnieć o pacjentach szpitala odnalezionych i ekshumowanych przez specjalistów ONZ nieopodal Vukovaru – w miejscowości Ovčara7. Zdobycie Vukovaru zostało utrwalone w kilku chorwackich utworach muzycznych. Jeden z najpopularniejszych chorwackich piosenkarzy Miroslav Škoro napisał piosenkę: Heroji ne plaču: Co zostanie po mnie? Kiedy ustami dotknę swojego losu? Same smutne pieśni, Czasami jakaś obca kobieta. Wymów szeptem moje imię. Bohaterowie nie płaczą.
Kroatyści zapraszają na Popcornowy Poniedziałek!
Obraz wojny w Chorwacji w piosenkach - zarys problemu
Przezroczyści? Demagogia19! W tym utworze, o typowo nacjonalistycznej wymowie, autor odnosi sie do Europy Zachodniej. Ostatni cytat praktycznie w całości dotyczy europejskiej polityki względem wojny na Bałkanach. Początkowo Europa Zachodnia oraz Stany Zjednoczone, z ramienia Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) prowadziły politykę nieingerencji w konflikt. Oddziały UNPROFOR-u pojawiły się dopiero 21 lutego 1992 r. 20, czyli już po zawieszeniu broni pomiędzy Serbami a Chorwatami w Chorwacji21. W wersie: tak łatwo im, sprawiedliwym sędziom Perković ironicznie nawiązał do faktu ustanowienia z ramienia ONZ-u Komisji do Spraw Badania Zbrodni Wojennych w byłej Jugosławii.
A1 TV za van – Aplikacje w Google Play
Niechaj zagrzmią dzwony. Niechaj na morzu zapienią się fale! Kiedy usłyszysz hymn. Walcz za Vukovar. Potem powiedz ooooo Jeszcze głośniej oooooooooooooo. Potem powiedz Boże mój… Oto naród Twój! Zawsze wierni Tobie. Nasza gwiazdo poranna! Zawsze wierni Tobie! Nasza żarliwa tęsknoto! Zawsze wierni Tobie! Naszo dumna łzo! Niech się trzęsą góry! Niech zadrży cała ziemia! A sokół niechaj wzleci! W górę ponad obłoki! Niechaj zagrzmią dzwony! Niechaj na morzu zapienią się fale! I z Olują (Burzą) w sercu.
A później ją wyśle swojej wiernej ukochanej. Pod mury białego miasta. Oj ukochana moja, mojego oka wróżko. Lecą dni, przeleciały lata. A przy mnie nie ma Twojego ciała. A bracia mnie zdradzili. Sądzą mnie za to, że kocham co moje! Kocham najbardziej, tego broniłem! Moje najukochańsze. Sądzą mnie, wrogowie, o moja ukochana. Ale nie znają prawdy.
Piosenki Tlumaczenie - strona 12 | Cro.pl - Chorwacja Online
(TRANSMISJA NA ŻYWO<<) Chorwacja Polska gledaj na
Podróżniku, zatrzymaj się, ani kroku dalej! Tutaj spadło stado gołębi. Które biło się za swój dom, biło się za to. Pomódl się, później odejdź. W tym miejscu padły białe gołębie. Z ogni piekielnych, tu się spełnili. Zostawili połamane skrzydła. A bili się za swój dom11. Żołnierze Chorwaccy podczas “Burzy nad Krainą” Ciekawa jest tu analogia do białych gołębi. Białe gołębie są biblijnym symbolem niewinności. W tekście piosenki autor każe się pomodlić każdemu, kto będzie w Vukovarze, o dusze owych „białych gołębi”.
[[[transmisja na żywo<]==]] Korona Widzew gledaj na żywo