top of page

TMS 2 Stoklar

Güncelleme tarihi: 18 Şub 2019



Bobi FRS ile Tam Set TMS-TFRS Farkları

Maliyet Hesaplama Yöntemi;

Tam Set (TMS 2) de dönüştürme maliyetleri hesaplanırken Normal maliyet yöntemi kullanılır.


Bobi-FRS de ise tam maliyet yöntemi kullanılır. isteyen firmalar normal maliyet yöntemi de uygulayabilirler.


Msugt'a göre de işletmeler tam maliyet yöntemi kullandıkları için Bobi-FRS'ye dönüştürülen finansal tablolar için bir yöntem değişikliği gerekmez.


Vade Farkları;

TMS 2 ye göre vade farklarının satın alınan stoklardan ayrıştırılarak finansman gideri olarak muhasebeleştirilmesi gerekir.


Bobi-FRS de ise alınan stoklar 12 aydan uzun bir vade ile alınmışsa eğer vade farklarının ayrıştırılması söz konusu. onun dışında yine işletmenin tercihi halinde ayrıştırılabilir.


Borçlanma Maliyetleri;

hem Tam sette hem Bobi FRS'de Özellikli varlık dışındaki tüm borçlanma maliyetlerinin dönem gideri olarak muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. sadece özellikli varlıklarla ilgili katlanılan borçlanma maliyetleri özellikli varlık bünyesinde muhasebeleştirilir.


Tam Set standartlarda (TMS 23) özellikli varlık; "Amaçlanan kullanıma veya satışa hazır duruma getirilebilmesi zorunlu olarak uzun bir süreyi gerektiren varlıklar" olarak tanımlanırken,


Bobi-FRS de "Üretilmesi, inşası ya da oluşturulması normal şartlar altında bir yıldan daha uzun süren varlıklar" olarak tanımlanmaktadır.


dolayısı ile Bobi-FRS de bir yıldan uzun sürmeyen özellikli varlıklar için katlanılan borçlanma maliyetlerinin de dönem gideri olarak muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.


695 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page