En dansk-norsk eskadre som besto av briggene Lougen og Langeland og tre kanonskonnerter grep inn, og greide i løpet av sommeren å bringe opp et titalls fartøyer som ble ført sørover til Trondheim. I august 1812 kom en dansk-norsk eskadre på fire kanonskonnerter og fire bevæpnede forsyningsskonnerter, som var sendt nordover for å forsvare Tromsø og kornforrådet der, i kamp med britiske styrker. Den britiske fregatten Horatio hadde 1. august seilt inn i Kvalsundet nord for Tromsø, hvor den var blitt beskutt av en av de norske forsyningsskonnertene, som deretter trakk seg tilbake til Tromsø.
De fire norske kanonskonnertene og to av forsyningsskonnertene befant seg på dette tidspunktet på Finnmarkskysten. Dagen etter, 2. august, sendte den en barkasse og tre slupper inn mot byen for å angripe de to kanonskonnertene som lå der. Etter hard kamp, med fem drepte og 15 sårede på norsk side, trakk britene seg tilbake og tok med seg to norske småfartøyer og en amerikansk prise som hadde ligget i byen.
Men den lille norske styrken hadde greid å forhindre at britene fikk tilgang til kornlagrene i byen. «Slaget på Pølsehavna», som trefningen kom til å bli kjent som, var medvirkende årsak til en hemmelig instruks fra det britiske admiralitetet, som nedla forbud mot dristige angrep på fremmede kyster. Trefningen ble den siste britiske aksjonen i norsk indre farvann under napoleonskrigene. Les med om Napoleonskrigene i Finnmarkens amt. Danmark avstår Norge til Sverige Christian Frederik ble norsk stattholder i 1813, og deretter norsk konge på Eidsvoll året etter.
Sjef for flotiljen i Bergen var premierløytnant Johan C. A. Bielke. I mai hadde britene fått rapport om at den hollandske fregatten Gelderland var gått inn til Bergen for reparasjon, og sendte fregattene Tartar og Ariadne og korvetten Cygnet for å avskjære hollenderen. Om morgenen 15. mai gikk Tartar inn Korsfjorden under hollandsk flagg. Båter med loser og fiskere var gått ut for å møte henne og ble nå presset til å vise vei innover. Lokale fiskere kunne fortelle at den hollandske fregatten hadde forlatt Bergen, men at tre kapere og flere handelsskip lå inne i havna. På veien innover ødela britene signalstasjonen på Kleppholmen sør på Sotra, før Tartar ankret opp ved Bjørøyhamn.
juni 1808 den engelske briggen Seagull utenfor Flekkerøy. I tillegg ble den britiske orlogsbriggen Allart, som var blitt erobret av britene under flåteranet i 1807, gjenerobret av åtte norske kanonbåter utenfor Fredriksvern (Stavern) 10. august 1809. Dermed disponerte den norske eskadren fire brigger. I løpet av november 1809 ble ytterligere fire danske orlogsbrigger overført til Norge. Sommeren 1810 krysset en norsk eskadre bestående av de fem orlogsbriggene Samsøe, Seagull, Allart, Kiel og Alsen under kommando av kapteinløytnant Johannes Krieger, i Skagerrak. 19. juli oppdaget og avskar de en britisk konvoi på 47 skip, beskyttet av en enslig britisk brigg. Tre dager senere seilte de norske briggene, støttet av kanonbåter, inn til Kristiansand med prisene.
Etter en halvtime var Najaden skutt til vrak. Samsøe greide å trekke seg ut østover, mens Lolland og Kiel fortsatte kampen inntil de ble bordet av mannskaper fra Calypso som tok besetningene til fange. Klokken 04 om morgenen 7. juli ble de britiske krigsskipene angrepet av kanonbåter mens de var på vei ut med de to kaprede briggene på slep. Angrepet førte til at britene kappet slepetrossene og stakk til sjøs uten krigsbyttet sitt. Tapstallene var store.
Maleri av Johan Ludwig Lund, 1813. 10. april 1814 kalte Christian Frederik inn 112 valgte representanter til riksforsamling på Eidsvoll. Fra hæren og flåten møtte 33 representanter. Historikeren Jens Arup Seip hevdet at Christian Frederik kalte inn så mange militære for å sikre seg støtte fra forsvarsmakten til sitt forsøk på å unngå å gå inn i union med Sverige, noe han visste var et brudd på Kieltraktaten.
Sverige og Norge går sammen for å sikre sikker tilgang på elektrisitet og lave priser i Norden. Vi ønsker å finne felles løsninger på felles utfordringer, sier Sveriges energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. I en situasjon der hele Europa er rammet av ekstrem høye priser på energi er det viktigere enn noen sinne å finne løsninger og modeller som sikrer et velfungerende el-marked som kan gi lavere priser for husholdninger og næringsliv, og dermed økonomisk vekst. – De nordiske nabolandene har hatt kraftutveksling helt siden 60-tallet.
Mellom 1801 og 1814 ble det anlagt rundt 100 kystbefestninger med tilsammen over 1000 kanoner. De aller fleste befestningene lå i Sør-Norge, men kystfort ble også anlagt i Bodø, Tromsø og Hammerfest. Oppgaven var å holde utkikk og varsle, men også å gripe inn mot inntrengere. Ved napoleonskrigenes utbrudd var varslingssystemet basert på vete- eller vardebrenning. Mer kompliserte meldinger måtte bringes rundt med ordonnans. Nå ble dette systemet modernisert. Langs de viktigste kyststrekningene ble det etablert varslingsstasjoner innen synsvidde av hverandre, Den optiske telegraf, som gjorde at forhåndsavtalte meldinger raskt kunne sendes ved hjelp av enkel apparatur. Flåteranet i 1807 Etter det britiske ranet av den dansk-norske flåten i 1807 og den påfølgende britiske blokaden, ble Norge isolert fra Danmark. Det ble derfor opprettet en norsk regjeringskommisjon, en midlertidig norsk regjering, ledet av prins Christian August.
I tillegg kom forsterkninger fra Trøndelag med om lag 1300 mann. I nord ved Elverum sto general Staffeldt med 3200 mann. Sør for ham, ved Kongsvinger, lå Werner Nicolai de Seues brigade med 2000 og i Østfold sto Hans Gram Holst med 3200 mann. Nordafjells sto en styrke på snaue 2200 mann ved Røros og en på 1200 mann i Innherred. Alle styrkene led under store forsyningsproblemer. En av de svenske framrykkingsaksene gikk gjennom Aurskog-Høland. Den svenske framrykkingen ble stanset ved Toverud 20. april 1808 av en norsk bataljon under major Weiby, og sjefen for den svenske brigaden, grev Axel Otto Mörner og hans menn ble tatt til fange.
Da napoleonskrigene brøt ut, dannet de to nordiske land et mer omfattende væpnet nøytralitetsforbund hvor også Russland og Preussen var med. Da reagerte Storbritannia, som betraktet forbundet som en utfordring mot britisk dominans til sjøs. 2. april 1801 seilte en britisk flåtestyrke under ledelse av admiral Horatio Nelson inn på Københavns red hvor fellesflåten lå avtaklet og i opplag. Det ble et blodig slag med over 2000 døde og sårede, og mange ødelagte skip på begge sider.
Av Najadens besetning på 315 mann omkom 127. Alt i alt falt 136 mann på norsk side mens 100 ble såret. På britisk side skal det ha vært åtte drepte og 25 sårede. Les mer om slaget ved Lyngør. Kampene i Nord-Norge I årene 1810 til 1812 ble det også sendt marinestyrker nordpå for å beskytte fiskeriene, skjerme korntilførselen fra Russland og forsvare befolkningen mot britisk plyndring. Sommeren 1810 opererte en liten britisk eskadre ledet av fregatten Nymphen utenfor kysten av Nord-Norge hvor de forstyrret fiskeriene og handelen og beskyttet egne handelsfartøyer.
Hjem – Ullevaal Stadion - Ullevaal Stadion
24. maiOppmøte Gardemoen 0725 Flytider BT152 24MAY OSLO-RIGA KL 0925-1155 BT151 29MAY RIGA-OSLO KL 0805-0845 HotelDo Daliņa VOC stadium hotel29. maiAnkomst Gardermoen 0845 De store særforbundene i norsk idrett har samarbeidet om en felles mal for utøveravtaler for idrettene. Det har vært viktig at forbund og utøvere får klare rammer å forholde seg til. Norges Bandyforbund har deltatt i denne prosessen og har nå tilpasset utøveravtalen til innebandy. Ved deltakelse på landslagsaktivitet anses avtalen som akseptert. For alle utøvere og landslagsledelse:Vi setter nå krav til at alle involverte i landslag skal ha gjennomført to kurs med e-læring, for å kunne delta på landslagsaktivitet. For alle som allerede har gjennomført Ren Utøver, vil det kun være behov for å laste opp diplomet i kurset listet nedenfor, med alle 7 modulene, som kreves for å få det kurset godkjent. Det andre kurset vil legge seg til automatisk etter at det er gjennomført og er godkjent.
På det meste så over 500 000 landskampen mot Sverige
Slik sikrer Norge VM-avansement mot Sverige - itromso.no
Norge mot Sverige. Alltid en lillebror? - Dagsavisen